Henk Seppenwoolde

Hout imitatie

Hout imitatie is het schilderen van hout met verf. Het decoratief schilderen van hout wordt gladhoutschilderen, hout(t)en, houtimpressie, houting, faux finish of houtimitatie genoemd en is al een tijdje in omloop.

In de Nederland kreeg het rond 1750 zijn opmars en halverwege de 19e eeuw heeft het een laatste opbloei periode gehad tot in de jaren 20 van de twintigste eeuw.

De manier waarop hout werd geschilderd en wat het moest voorstellen loopt door de jaren behoorlijk uiteen. Van een impressie van hout aanbracht als een transparant blauwige laag zonder herkenbare houtstructuren tot een exacte niet van echt te onderscheiden mahoniehoutimitatie.

Het valt allemaal onder decoratief schilderwerk ter verfraaiing van interieur of exterieur. Omdat er vroeger aan schildervakscholen uitgebreid onderwijs werd gegeven in het maken van geschilderde houtimitatie zijn er ook nu nog hele fraaie houtimitaties bewaard gebleven. Deze ambacht is grotendeels verloren geraakt. Middels mijn specifieke opleiding in Belgiƫ heb ik deze ambacht mij kundig mogen maken.